TRADÍCIÓ-MANUFAKTÚRA KFT. – Hagyomány és Innováció kéz a kézben

Referencia – Az Egri SZC Bornemissza Gergely Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma energetikai felújítása

A megrendelő neve: Egri Szakképzési Centrum

Projekt megnevezése: Az Egri SZC Bornemissza Gergely Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma energetikai felújítása

A beruházás forrása: KEHOP-5.2.10-16 – Költségvetési szervek pályázatos épületenergetikai fejlesztései

A beruházás helyszíne: 3300 Eger, Kertész út 128.; 6335/3 (Észak-magyarországi régió, Heves megye)

A beruházás azonosító száma: KEHOP-5.2.10-16-2017-00165

A beruházásra megítélt összeg: 249 989 304,- Ft

A Tradíció Manufaktúra Kft. által közbeszerzés keretében elnyert munka összege: bruttó 233 440 008,- Ft

Projekt összefoglalása

Az Egri Szakképzési Centrum (Mezőkövesd, Mátyás király út 112.), mint építtető 2018. június 18-án támogatást nyert az 3300 Eger, Kertész út 128.; 6335/3 cím alatt található a Bornemissza Gergely Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégium energetikai felújítására. A támogatás forrása a KEHOP-5.2.10-16 kódszámú „Költségvetési szervek pályázatos épületenergetikai fejlesztései” támogatási konstrukció.

Az építéssel érintett telek Eger déli részén található, a „Tihamér” városrészben. A terep az ingatlan területén síknak tekinthető, enyhén az Eger patak irányába lejt. A talaj teherbírása az évtizedek óta fennálló épületek állapotát tekintve megfelelő. A telken a kollégium épületegyüttese mellett több iskolai, igazgatási és kiszolgáló épület is található. Az ingatlan előtti közterületen elektromos vezeték, földgáz vezeték, telefon, szennyvízcsatorna, csapadékcsatorna és ivóvíz vezeték húzódik, amelyekre az ingatlan jelenleg is rá van csatlakoztatva). A tervezett korszerűsítés és felújítás a négy, illetve helyenként ötszintes kollégiumi épületrész teljes külső energetikai korszerűsítésére terjed ki. Nem tárgya a beruházásnak a kollégiumhoz csatlakozó kétszintes tanműhely épületrész korszerűsítése. Az épület energetikai korszerűsítése során az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról szóló 7/2006. (V. 24.) TNM rendelet 5. sz. mellékeltében felsorolt hőátbocsátási tényezőjű határoló szerkezeteket kell kialakítani.

  • A tervezett energetikai korszerűsítés során a homlokzatokról a megmaradt, nyomokban fellelhető hőszigetelést, a díszítéseket és a Betonyp burkolatot el kell távolítani. Helyettük a homlokzat teljes felületén 14 cm kőzetgyapot hőszigetelés lesz felragasztva és dűbelekkel megerősítve.
  • Az ablakok mindenütt cserélve lesznek – kivéve azt a néhány nyílászárót, amelyet az intézmény saját erőből már kicserélt a
    közelmúltban. Az ablakok peremei mentén kialakuló hőhidak elkerülése érdekében az új nyílászárók körben kb. 5 cm széles toktoldóval lesznek szerelve, amelyre a homlokzati hőszigetelés rátakar. A jelenleg két részre osztott nagyméretű, 300×180 cm-es ablakok helyett három részre osztott ablakok lesznek beépítve, a stabilabb rögzítés érdekében.
  • A lapos tetőn meglévő vízszigetelést javasoljuk teljes egészében lebontani annak rossz állapota miatt. A megtisztított felületre 20 cm polisztirol hőszigetelés kerül, arra pedig új PVC anyagú csapadékvíz szigetelés. A hőhidak kiküszöbölése érdekében a tető hőszigetelését 10 cm-es vastagsággal fel kell vezetni a tetőfelépítményekre és az attikafal belső oldalára is. A lefolyókat és a páraszellőzők kivezetéseit meg kell hosszabbítani az új vízszigetelés síkjához igazodva.